Helft Nederlanders lijdt aan Sinterklaasstress

Een stressvolle tijd van cadeaus kopen, familie bij elkaar brengen en gedichten schrijven staat voor de deur. De helft van de Nederlanders voelt zich tijdens de aankomende Sinterklaasperiode gestrest (48%). Ook voelt men zich meer dan gemiddeld vermoeid (44%) en verkouden (35%), blijkt uit onderzoek van ROTER. De stress, in combinatie met het gure herfstweer, zorgt voor een verlaagde weerstand. Sinterklaas maakt zich zorgen: 42% van de Nederlanders is niet in topconditie.

De overgrote meerderheid van de Nederlanders ziet de schaduwkant van de goedheiligman en zijn grote feest (64%). Daar komt bij dat Nederland niet topfit is tijdens deze periode. Dit geldt vooral voor vrouwen; het merendeel voelt zich niet fit en is vermoeid. Dat de fysieke gesteldheid in verband staat met vermoeidheid en stress weet 49% van de Nederlanders. Een op de vijf geeft toe dat dit te wijten valt aan slechte voorbereiding. “Het is al vaak aangetoond: de Sinterklaasperiode gaat gepaard met stress. Men is zich onvoldoende bewust dat dit de kans op griep, verkoudheid en moeheid vergroot. Vitamine C helpt in deze drukke periode. Het vermindert vermoeidheid en verhoogt je weerstand. Goede voorbereiding voor de drukke Sintperiode,” aldus Tjen Schifferstein, directeur van ROTER.

Top 5 Sinterklaaskopzorgen
Gezinnen met kinderen ervaren meer stress tijdens deze periode dan gemiddeld (60%). Top vijf kopzorgen rondom Sinterklaas:

  • De kosten van het festijn (35%);
  • De hoeveelheid snoep die rond Sinterklaas wordt gegeten (32%);
  • De hoeveelheid verplichtingen die het met zich meebrengt (27%);
  • De gedichten die geschreven moeten worden (21%);
  • Het scoren van de cadeaus (17%).

Toch zou ruim een op de drie volwassenen nog graag in Sinterklaas willen geloven. Om het feestelijke gevoel te behouden en stress dit jaar te voorkomen neemt Nederland dit jaar verschillende voornemens in acht. Eerder beginnen met het kopen van de cadeaus, minder uitgebreid vieren dan voorgaande jaren en het op peil houden van de persoonlijke conditie staan bovenaan.

Ondanks de periode van verplichtingen, drukte en stress is Sinterklaas onverminderd populair. Zo viert 59% van de Nederlanders het Sinterklaasfeest en 87% van de gezinnen met jonge kinderen. 40% van de Nederlanders viert pakjesavond, 22% zet de schoen en 18% waagt zich aan het maken van surprises. Men verheugt zich vooral op de gezelligheid die Sinterklaas met zich meebrengt (56%), de familie die bij elkaar komt (39%) en pakjesavond (33%). De charme en romantiek tijdens de Sinterklaasperiode wordt door het merendeel van de Nederlanders gewaardeerd.

Lees ook:Sinterklaas lijdt onder recessie
Lees ook:Heb jij een verlanglijstje voor Sinterklaas gemaakt?
Lees ook:Sinterklaas houdt hand op de knip
Lees ook:Kerstman voorzichtig met uitgaven
Lees ook:Goedheiligman delft in zomer al onderspit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>