Mam, kun je me geld lenen?

Elizabeth Burton-Phillips is een Engelse lerares, lid van de doopsgezinde kerk en moeder van een dochter en een identieke tweeling: Nick en Simon. Als huismoeder wilde ze altijd het beste voor haar kinderen. Zij kon zich absoluut niet voorstellen dat haar vrolijke tweelingzoons drugs zouden gaan gebruiken, met alle gevolgen van dien…

Drugs
De tweeling Nick en Simon waren als engelachtige blonde kleuters echte boefjes. Als tieners zaten ze vol kattenkwaad. Maar volgens hun moeder, bleek uit niets dat de jongens al op 13-jarige leeftijd jointjes zouden roken. Als pubers waren ze erg in trek bij de meisjes. Toch gingen Nick en Simon op hun 17e aan de xtc en lsd. Ondanks alle drugsgebruik deden de jongens het goed op school, maar vlak na hun 21e verjaardag begonnen ze aan heroïne. Binnen no-time raakten de mannen daaraan verslaafd. Zes jaar later pleegt Nick zelfmoord.

Moeder
In het boek Mam, kun je me geld lenen? – Wat mijn gezin is aangedaan door drugs, vertelt moeder Elizabeth haar verhaal. Het verhaal begint bij de geboorte van de jongens, neemt je mee langs hun lange lijdensweg en maakt uiteindelijk de catastrofale uitwerking van drugs overduidelijk. Naast dat moeder Elizabeth dit boek geschreven heeft als waarschuwing voor ouders, is het overduidelijk ook haar manier geweest om dingen te verwerken.

Foto’s
Drugsgebruik maakte namelijk niet alleen het leven van Nick en Simon kapot, maar ook dat van iedereen om hun heen. Toch had Elizabeth lange tijd totaal niet in de gaten hoe haar zoons er aan toe waren. Pas toen zij hun verslaving opbiechtte, ging Elizabeth er alles aan doen haar tweelingzoons te helpen. Ze ging hier naar eigen zeggen zover in, dat zij er financieel en emotioneel helemaal aan onderdoor ging.

Onvoorwaardelijk
Tijdens het lezen (en door de zin “Wat mijn gezin is aangedaan door drugs”) krijg je toch het gevoel dat de liefhebbende moeder geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor het gedrag van haar jongens. Maar gelukkig heeft ook Simon, nu drugsvrij, zijn bijdrage geleverd aan Mam, kun je me geld lenen?  Hierdoor krijg je ook de andere kant van het verhaal te horen en zo lees je wat de naïviteit en onvoorwaardelijke liefde van een moeder met het leven van een kind/drugsverslaafde kan doen.

Extra
Om haar verhaal nog wat persoonlijker en indrukwekkender te maken, staan er foto’s van de jongens in al hun toestanden in het boek. En om je als lezer nog een duidelijker beeld te geven van de hele (schrijnende) situatie, het leven van de tweeling en de invloed van hun drugsverslaving op het hele gezin, komen ook familieleden, vrienden en hulpverleners aan het woord. Mam, kun je me geld lenen?  is dan ook een leerzaam boek, een op waarheid gebaseerd verhaal over wat drugs gedaan heeft met het leven van Elizabeth en haar zoons.

Mam, kun je me geld lenen?
Elizabeth Burton-Phillips
255 bladzijden
ISBN: 9789044322675
Uitgever: House of Books
Prijs: €16,90

Lees ook:Heleen van Royen promoot boek; krijg je gratis bij Kruidvat
Lees ook:Nick&Simon Card voor trouwe fans; limited edition Sterker
Lees ook:Alcohol, drugs, sex en Britney
Lees ook:Nick & Simon treden op bij Free Record Shop Eindhoven CS
Lees ook:Coke, groupies en diva-gedrag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>