Typisch Jimmy Eat World geluid met nieuwe album Damage

Onlangs hebben ze nog op Pinkpop gestaan. Hun nieuwe album is daarnaast in juni 2013 verschenen. Op de cover is een lichtbundel onder een paraplu afgebeeld, met daarboven Jimmy Eat World, en daar weer onder in wat meer een bescheiden lettertype, Damage. Deze cd staat volledig in het teken van verbroken relaties. Tijd voor Saskia Boree om dit nieuwe schijfje eens onder de loep te nemen.

Het album opent met Appreciation, in welke meteen de typerende Jimmy Eat World sound naar voren komt. Een mix van alternatief geluid, pop punk, en een vleugje power pop zweeft het gehoor binnen.

Titelsong Damage laat al snel doorschemeren één van de beste songteksten in de discografie van de band te zijn. Ontypisch is het Please Say No, en heeft de meeste kenmerken van een gevoelige ballad. Het heeft alleen niet genoeg elementen wat karakteriserend is van hun eerdere werk, zoals in songs 23 en Pain, (Album: Futures, 2004) en de rest van de plaat. Hierdoor valt het nummer enigszins buiten de toon.

Uiteraard staat single I Will Steal You Back ook op deze plaat, al voegt dit nummer niet veel verfrissends toe. Een aantal opgewekt klinkende nummers, zoals Book Of Love en How’d You Have Me, zorgen dat het geheel losjes uit de verf rolt. Afsluiters zijn het meeslepende Byebye love en het ingetogen You Were Good die de plaat toch nog interessant genoeg maken. Het schijfje telt in totaal tien nieuwe nummers, waarbij de één een fijne hoeveelheid Jimmy Eat World binnen heeft gekregen, maar waarbij de ander de maximale dosis na het beluisteren is bereikt.

Voor deze plaat werkte de band samen met producer Alain Johannes, wie eerder werkte met onder andere Queens Of The Stone Age en Arctic Monkeys. Door te kiezen voor deze producer klinken de liedjes minder geslepen, alsof er minder aan is geschaafd. Zodoende kom het schijfje daardoor wel meer natuurlijk en levendig over.

Het thema van ‘Damage‘ is geen onbekend terrein voor het kwartet. Ooit begon de band met een titelloos album in 1994, maar brak pas door met Bleed American in 2001. Het alom bekende The Middle is één van de succesvolle singles daarvan. Daarnaast is Jimmy Eat World bij een aantal nummers sterk gelijkend aan genregenoot The Gaslight Anthem.

Zanger Jim Adkins en consorten hebben er met album Damage niet veel nieuwe invalshoeken bij, maar het heeft ze hoe dan ook een aantal nieuwe sterke liedjes opgeleverd. Voor de fans ongetwijfeld de vertrouwde sound binnen het thuismerk van Jimmy Eat World, maar men kan dit ook als onaangenaam herhalend ervaren.

Klik op de titel om deze cd meteen bij bol.com te bestellen: Damage.

Tekst: Saskia Boree

Lees ook:Recensie album Kodaline: In A Perfect World
Lees ook:Nieuwe cd Ilse DeLange verkrijgbaar bij c1000
Lees ook:Grote spanningsboog nodig bij nieuwe album Kid Cudi
Lees ook:Jack’s Mannequin is een plaatje
Lees ook:Weet Guus Meeuwis @Shoppenblog te overtuigen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>