Aan de slag voor een gezonder leven met FOOD BODY MIND

We leven met z’n allen langer, maar we zijn nog nooit zo ziek geweest. Pijntje hier, klachtje daar. We hebben bijna allemaal te maken met sneller ouder worden en welvaartsziektes. Dat moet anders en dat kan anders. Wendy Walrabenstein schreef het boek FOOD BODY MIND – Jouw plan voor gezond & lekker leven. Dit boek kwam afgelopen december uit bij Aerial Media Compagnie. Ik had het boek al een tijdje op mijn bureau liggen, maar keek er eerlijk gezegd een beetje tegenop om hem open te slaan. Er bestaan al zoveel boeken over gezonder leven en afvallen, waarom zou dit boek daarop een goede toevoeging zijn?

FOOD BODY MIND

Het boek is verdeeld in drie delen: Food, body en mind. Volgens de schrijfster is het aanpakken van die drie onderdelen essentieel voor een gezonder leven en kun je deze eigenlijk niet los van elkaar zien. In het boek zijn de drie onderdelen wel los van elkaar beschreven, maar vormen ze samen de leidraad voor een gezonder leven.

FOOD

Het grootste gedeelte van het boek gaat over eten. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek neemt Walrabenstein je mee naar een gezonder eetpatroon. Belangrijk om te weten is dat er niet gesproken wordt over diëten. Volgens Walrabenstein komt dat afvallen vanzelf wanneer je jezelf een beter voedingspatroon aanwent. Walrabenstein gaat voor zoveel mogelijk plantaardig eten. Dat betekent niet dat je per sé vegetariër hoeft te worden. Je moet er echter wel voor zorgen dat het deel plantaardig eten dat je dagelijks eet groter wordt dan wat het nu waarschijnlijk is.

BODY

Een klein deel in het boek wordt besteed aan het onderdeel ‘Body’. Wie denkt zonder te bewegen een gezondere levensstijl er op na kan houden heeft het mis. Een goede conditie krijg je niet alleen maar door beter te eten, maar daar kun je ook aan bouwen door te werken aan je lichamelijke uithoudingsvermogen, kracht, balans en flexibiliteit. Aandacht voor alle vier de onderdelen is van essentieel belang.

MIND

Ook je geestelijke gezondheid wordt in het boek aangepakt. Ik begrijp het wel. Als je ongezond eet heb je als gevolg al snel dat je lichaam niet helemaal goed meewerkt en als je lichaam niet meewerkt krijgt dat gevolgen voor je psychische gezondheid. Heb je psychische klachten is de kans groot dat je daardoor ongezonder gaat eten en zo is de cirkel rond. In het proces van gezonder leven komt daarom ook je psychische gezondheid aan bod. Walrabenstein pleit ervoor om ‘meer zen’ te zijn. Dat betekent: een opgeruimder huis en daarom een opgeruimder hoofd.

Recepten en plannen

Wat ik fijn vind aan het boek is dat je niet alleen maar doodgegooid wordt met informatie, maar ook handvaten krijgt aangereikt om aan de slag te gaan met gezonder leven. Na de hoofdstukken FOOD, BODY en MIND staan er praktische recepten in het boek, gevolgd door weekplanners waar je je eigen weekmenu kunt opschrijven, een pagina waar je je eigen unieke kwaliteiten op kunt schrijven en ga zo maar door. Op die manier wordt dit boek niet een boek dat je na het lezen in de kast gaat zetten, maar wordt het een werkboek waar je wekelijks mee aan de slag kan gaan en daar zit het voordeel van dit boek ten opzichte van andere boeken over gezonder leven. Je kunt je eigen plan maken en dat is fijn, want ten slotte zul je zelf aan de slag moeten wanneer je een gezonder en gelukkiger leven wilt.

Lees ook:Markt van Superfoods trekt weer aan na negativiteit
Lees ook:‘Tuinieren is kinderspel’ – handboek voor kinderen met groene vingers
Lees ook:Gezonde glossy Women’s Health nu ook in Nederland
Lees ook:Nigella Lawson zorgt voor een perfecte kerst
Lees ook:Miljuschka’s Food Trucks is prachtig boek over Amerikaanse foodtruck-cultuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>