Met één been in het leven – een biografie over vechten tegen botkanker

Een positieve, standvastige houding. Lachend, maar serieus in de camera kijkend. Met twee benen op de grond. Alex Moorlag, schrijver van het boek ‘Met één been in het leven – Biografie over een verloren been’, kijkt je doordringend aan vanaf de cover van zijn boek. De Groninger schreef het boek over zijn ervaring met botkanker en de amputatie van één van zijn benen.

Alex’ jeugd

Het verhaal van Alex begint al in zijn vroege jeugd. Het liefdeloze huwelijk van zijn ouders, het verlegen jongetje van de klas zijn, zijn moeder wiens been geamputeerd moet worden; allemaal factoren waardoor Alex’ jeugd niet bepaald van een leien dakje verloopt. De jeugd van Alex’ mag dan wel niet makkelijk verlopen, Alex kijkt toch terug op z’n jeugd met een dankbaar gevoel. Zijn ouders, die koste wat kost bij elkaar bleven om hem het verdriet van een scheiding te besparen, deden er alles aan om het geluk van Alex voorop te stellen. Ondanks dat dat hen niet altijd even goed slaagde weet Alex dit later wel te waarderen en uit hij ook zijn respect voor deze keuze van zijn ouders.

Wanneer Alex volwassen wordt gaan zijn ouders toch scheiden. Dat aan hem de keuze wordt gelaten bij wie hij dan wil gaan wonen is voor Alex heel lastig, maar verder wijdt hij niet uit over dat hij veel verdriet heeft gehad van die scheiding.

Botkanker

Als Alex twintig is krijgt hij last van zijn been. Hij geeft z’n spieren de schuld, en denkt dat het wel weer over gaat. Dat gaat het in eerste instantie ook, totdat de pijn terugkomt. Wanneer de pijn aan blijft houden en steeds erger wordt, bezoekt Alex de dokter. Bij de dokter krijgt hij een diagnose die zijn wereld op z’n kop zet: botkanker.

Het scorebord van D2

Alex neemt je vervolgens mee naar de wereld waarin ziekenhuispatiënten leven. De afdeling D2 in het UMCG in Groningen met z’n ‘scorebord’ waarop je kunt lezen wie er allemaal op de afdeling zijn opgenomen, wordt zijn tweede thuis. Alex vertelt op indringende wijze over de loodzware chemokuren, over hoe zijn lichaam vecht tegen iedere druppel die in z’n lichaam wordt gebracht en over hoe blijkt dat de behandelingen niet genoeg aanslaan en hij afscheid moet nemen van zijn zieke been. Daarnaast vertelt hij over het leven in het ziekenhuis. Hoe andere patiënten en hij het ‘s avonds gezellig met elkaar maken met de meegebrachte lekkernijen van het bezoek.

Amputatie van z’n been

Ook over het afscheid nemen van Alex’ been wijdt hij niet veel uit. Hij vertelt wel over de procedure, de operatie en de fantoompijn, maar over wat het met hem deed in de jaren die volgden lees je eigenlijk niets. Zelf vind ik dat jammer, ik had daar graag meer over willen lezen. Afgezien daarvan vind ik het een ijzersterk boek. Een zwaar verhaal, maar niet zwaar gebracht. Complimenten daarvoor.

Met één been in het leven is verschenen bij Droomvallei Uitgeverij Breda en is verkrijgbaar via www.prachtboeken.nl en alle (online) boekwinkels. Het boek wordt uitgegeven als hardcover en als softcover. Verkoopprijs: € 16,95 (hardcover) en € 12,50 (softcover).

Lees ook:Actrice Melissa Joan Hart opent snoepwinkel
Lees ook:Komt Een Vrouw Bij De Dokter DVD verkrijgbaar
Lees ook:Recensie: Een echte Vermeer van Jan van Mersbergen
Lees ook:Cadeautip voor creatievelingen: haakboek Hero en de draak
Lees ook:Gerie Smits Nieuwe handen indrukwekkend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>