Recensie: Een echte Vermeer van Jan van Mersbergen

Oh wat erg! Ik had in september al het boek ‘Een echte Vermeer’ van Jan van Mersbergen gelezen, recensie geschreven, opgeslagen… Maar niet gepubliceerd! Hierbij dus alsnog de recensie!

Het gebeurt niet vaak dat een film wordt ‘verboekt’, het tegenovergestelde van een verfilming van een boek. Dit keer is dat wel gebeurd, namelijk met ‘Een echte Vermeer’. Jan van Mersbergen schreef een vrije interpretatie op het filmscript van de gelijknamige film vanuit een heel ander perspectief, namelijk het perspectief van de mooie Jólanka, de vrouw van meestervervalser Han van Meegeren.

Een bijzonder boek, eens te meer omdat er gekozen is voor een manier van vertellen die ik niet vaker ben tegengekomen in een boek, namelijk een verhaal zonder dialogen. Het hele verhaal is één lange gedachtengang van Jólanka, zonder interrupties van wat voor aard dan ook. Deze manier van vertellen maakte het even lastig om in het verhaal te komen, maar toen ik er eenmaal in zat, vond ik het boek lezen als een trein.

Een echte Vermeer vertelt het verhaal van meestervervalser Han van Meegeren, maar dan vanuit het perspectief van de vrouw aan zijn zijde. Zij is degene die een waar kunstenaar in hem ziet, die hem aanmoedigt en steunt. Ze worstelt echter wel met het feit dat Han zijn vervalsingen voor grote geldbedragen verkoopt aan de nazi’s. Het maakt dat zij het niet gedurende de Tweede Wereldoorlog niet moeilijk hebben. Tijdens de hongerwinter eten zij kaviaar. Na de oorlog wordt Han opgepakt vanwege zijn banden met de Duitsers. Dan komt Han voor de moeilijke keuze te staan toe te geven dat hij de Vermeers heeft geschilderd die hij verkocht heeft aan de Duitsers.

Is het boek wat je ervan verwacht? Nee, niet echt. Is dat erg? Nee, ook niet. Is het boek verrassend? Ja, zeker! Een echte Vermeer is een boek wat je in één ruk uitleest. Niet omdat het zo spannend is, maar omdat je simpelweg wil weten hoe het verder gaat.

Een echte Vermeer is verkrijgbaar voor 18,95 en is uitgegeven door Aerial Media Company .

Lees ook:Cadeautip voor creatievelingen: haakboek Hero en de draak
Lees ook:Alcohol, drugs, sex en Britney
Lees ook:Het SmaakPretpark
Lees ook:Heb jij iets gezien?
Lees ook:Paardenpraatjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>