Lawaaiige huishoudapparatuur stoorzender 1 in huis

De nieuwe EU-regelgeving met betrekking tot energielabels is begin deze maand een nieuwe fase ingegaan. Fabrikanten zijn vanaf die datum verplicht het geluidsniveau van alle huishoudapparatuur te vermelden. Uit onderzoek van Bosch Huishoudapparaten blijkt dat de Nederlander dit een goede ontwikkeling vindt. Maar liefst driekwart (73,6 %) van de Nederlanders stoort zich aan de geluiden van huishoudapparatuur en zou dan ook graag op voorhand weten hoeveel geluid een apparaat maakt.

Bovendien is ruim een derde bereid meer te betalen voor een stillere variant. Gek genoeg komt bij aanschaf van huishoudapparatuur het thema ‘geluid’ nauwelijks ter sprake. Bosch, producent van huishoudapparatuur raadt consumenten aan om het geluidsniveau van een apparaat mee te laten wegen in hun keuze; het is immers stoorzender nummer 1 in huis.

Geluidsirritatie door huishoudapparatuur
Maar liefst een derde (31,1%) van de Nederlander stoort zich wekelijks aan het geluid dat huishoudapparatuur maakt. Ook het gebruik van huishoudapparatuur bij de buren wordt in bijna 40% van de huishoudens als ‘geluidsoverlast’ ervaren. De apparaten waarvan de geluiden de meeste irritatie veroorzaken, zijn:
1. Stofzuiger (85,6%)
2. Afzuigkap (76,5%)
3. Wasmachine (72,2%)
4. Vaatwasser (45,8%)
5. Droger (44,7%)

Het geluid van deze apparaten zorgt ervoor dat bijna 4 op de 10 Nederlanders deze alleen op vaste tijdstippen gebruikt. En dat geldt vooral voor gezinnen. Meer dan de helft gebruikt bepaalde apparatuur niet als de kinderen slapen, uit angst dat ze wakker worden.

De beste én de stilste
De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) probeert geluidshinder in Nederland zoveel mogelijk tegen te gaan. Zij zijn dan ook erg te spreken over de nieuwe wetgeving. Jan Kramer, geluidsexpert bij NSG: “Huishoudelijke apparaten moeten doen waarvoor ze gemaakt zijn: stofzuigers moeten zuigen, wasmachines wassen en drogers goed drogen. Dat ze daarbij ook geluid maken, is niet te voorkomen. Bosch is nu de uitdaging aangegaan om niet alleen de beste, maar ook de stilste te zijn. De consument zal dat laatste bij aankoop voortaan eenvoudig kunnen zien. Dat is winst.”

De was in de droger als de kinderen slapen, zonder dat ze wakker worden. En stofzuigen zonder de huisdieren of kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Of een etentje met vrienden, waarbij men tijdens het koken elkaar gewoon kan verstaan als de afzuigkap aanstaat. Dat is wat Nederland wil. Bijna alle Nederlanders (84,3%) willen uiteindelijk het liefst dat apparaten zo min mogelijk geluid maken. En bijna 40% van de consumenten zou hier dan ook rekening mee houden bij de aankoop van een product. Meer dan de helft (56%) van de verkopers adviseert zijn klanten hier niet over. Dat kunnen ze beter wel doen: ruim een derde (31,2%) van de respondenten is bereid meer te betalen voor een product dat extra stil is.

Lees ook:Nederlandse stellen slapen het liefst met de rug naar elkaar toe
Lees ook:Huisvrouw heeft hand op de knip
Lees ook:Nederlanders bezuinigen het minst op huis en tuin
Lees ook:Bijna helft van Nederlanders heeft een tablet
Lees ook:Moeder koopt eigen Moederdagcadeau

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>