Light Kruidnoot maakt voor de lijn geen pepernoot uit

Bolletje doet geheimzinnig over ingrediënten van Kruidnoten, omdat je van Kruidnoten Minder Suiker van Bolletje gewoon dik kunt worden, aldus foodwatch.

“De beschuitbakker doet er dertig procent minder suiker in dan in de gewone kruidnoten, maar laat na te vermelden dat er bijna net zoveel calorieën in zitten. Zo bevat Kruidnoten Minder Suiker meer vet dan de gewone variant en bijna 5 keer zoveel zout als speculaas. Omgerekend levert de zogenaamd ‘lichte’ variant kruidnoten maar 2,3 procent minder calorieën op en dat maakt voor je lijn dus geen ene pepernoot uit”, meldt foodwatch in zijn persbericht.

Ze vervolgen:
Omdat er dertig procent minder suiker in deze kruidnoten zit “mag je dus extra genieten van onze kruidnoten”, huichelt Bolletje op zijn verpakking. Foodwatch ziet vaker dat voedselfabrikanten misbruik maken van de wens om gezonder te eten. Suggereer een `light’ product en zwijg glashard over de dikmakers die erin schuilgaan, lijkt het motto bij Bolletje en vele andere merken. Fabrikanten gebruiken allemaal consequent lichtblauwe verpakkingen om te suggereren dat een product ‘gezonder’ is.

Een paar voorbeelden uit de schappen:
‘Calvé pindakaas light met 30% minder vet’ (heeft maar 13 procent minder calorieën);
‘Duo Penotti met 25% minder suiker’ (heeft maar 3,6 procent minder calorieën);
‘Lay’s Chips met 33% minder vet (heeft maar 12,7 procent minder calorieën). (1)

Verpakkingen vertellen de consument vaak het halve verhaal. Foodwatch is daarom voorstander van het duidelijke verkeerslicht systeem voor bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Mensen kunnen zo in een oogopslag zien hoe (on)gezond producten zijn, omdat suiker, zout en vet een rood, oranje of groen verkeerslicht krijgen. De kleuren worden gebaseerd op aanbevolen dagelijkse hoeveelheden volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie).

Suiker, zout en vet
De Bolletje ‘Kruidnoten Minder Suiker’ zouden volgens de verkeerslichten van foodwatch knalrood zijn voor suiker en voor zout en oranje voor vet. Zelfs met dertig procent minder, bestaat de zogenaamd ‘gezondere’ kruidnoot nog steeds voor 21 procent uit suiker. Er zit 13 procent vet in de lichtblauwe zak: dat is meer dan in de gewone kruidnoten die 12 procent vet bevatten. En er zit bovendien in 100 gram kruidnoten ruim veertig procent meer zout dan in de Lay’s Chips Naturel! Per 100 gram zit er 1,75 gram zout in de Kruidnoten Minder Suiker en in Lay’s Chips naturel ‘maar’ 1,25 gram. Bijna een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de WHO.

De Bolletje etiketten zijn onduidelijk en roepen alleen maar vragen op bij foodwatch. “We hebben Bolletje om opheldering gevraagd”, aldus Bart van Opzeeland van foodwatch. “Maar ze beantwoorden simpelweg onze vragen niet met het excuus dat het hier om het ‘geheim van de bakker’ gaat. We zijn ook zeer benieuwd naar waar de extra kosten vandaan komen, vanwege de idiote prijsverhoging.” Kruidnoten Minder Suiker kosten 0,99 euro per zakje, de gewone maar 0,75 euro, een verhoging van 32 procent.

Lees ook:Cup a Soup: ‘Sjiek doosje, armzalige inhoud’
Lees ook:Lay’s verlaagt zoutgehalte in chips met 25%
Lees ook:Liga FruitKick meer risico’s dan framboos
Lees ook:Actie gestart voor alleen Witte Chocolade Kruidnoten in één verpakking #WitteChocoladeKruidnoten
Lees ook:Johma Sandwich Bacon Ei botoxbroodje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>