Online kortingen winnen aan populariteit

In diverse landen is het gebruik van online kortingsbonnen enorm gestegen. Daarnaast is een daling waarneembaar als het gaat om het gebruik van offline kortingsbonnen. Als grote oorzaak wordt de crisis aangegeven.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen die een kortingscode heeft, deze ook daadwerkelijk bewaart met de intentie de code te gebruiken. 50% van de consumenten kocht zelfs een product dat ze normaal niet zouden kopen. Vouchercode.nl zocht uit waar de kortingsbonnen het populairst zijn, plus het verschil tussen offline en online kortingsbonnen.

Belgen en Amerikanen koploper
Nederlanders staan wereldwijd bekend om hun zuinigheid en interesse in allerlei kortings- en spaaracties. Toch zijn er twee landen sinds jaar en dag koploper in het gebruik van kortingsbonnen: Verenigde Staten en België. Afgelopen jaar hebben er 92,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten gebruik gemaakt van coupons. Geschat wordt dat er in 2014 meer dan 100 miljoen consumenten gebruik zullen maken van kortingscodes. Dit zorgt voor een groei van 4,6%, wat al een aantal jaar ongeveer gelijk is. In België gaat het om ongeveer 110 miljoen ingeleverde coupons in 2012.

Fysieke coupons nemen af
Terwijl het gebruik van online coupons in hoog tempo toeneemt, is er een daling te constateren bij het gebruik van offline coupons. Consumenten zien minder in het uitknippen van bonnen of thuis kortingsbonnen printen. Daarnaast worden er ook minder offline kortingsbonnen aangeboden omdat dit simpelweg meer geld kost dan het aanbieden van online kortingsbonnen. Waar de Belgen in 2012 dus 110 miljoen coupons verzilverde, was dit in 2011 nog 125 miljoen. Dit is een significante daling van het aantal offline coupons.

Offline vs. online gedrag
Er is een verschil op te merken in het inlevergedrag van online kortingsbonnen, ook wel e-coupons genoemd, in vergelijking tot de traditionele kortingsbonnen. Maar liefst 20 – 30% van de e-coupons die verspreid worden, worden gebruikt, tegenover slechts een paar procent van de offline coupons. Het hogere percentage bij online coupons is niet zo vreemd, de consument blijkt vaak actief op zoek te gaan naar een bepaalde kortingsbon om te gebruiken.

Kortingswebsites
De opkomst van websites waarop kortingsbonnen van verschillende winkels worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld Vouchercode.nl, bieden een unieke en goedkope mogelijkheid aan retailers om hun kortingen kenbaar te maken bij het grote publiek. Deze websites zorgen voor concurrentie voorde offline verspreiding van kortingsbonnen.

Te hoge kortingen werken averechts
Ondanks de stijging in populariteit van de kortingsbonnen heerst er scepsis rond enorme kortingen. Kortingen van meer dan 25% worden gewantrouwd door consumenten. De consument krijgt het idee dat er iets mis is met het product of dat het om een valse aanbieding gaat. Dit is voornamelijk het geval bij online kortingsbonnen. Waar je ook maar kijkt op internet, overal is wel een aanbieding of een bepaalde korting te vinden. Daarom is het belangrijk om vertrouwd over te komen en dus niet met extreme aanbiedingen te komen. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Aan de andere kant zijn kortingen onder 25% zijn weer niet interessant genoeg voor consumenten, omdat dit een te laag verschil met de normale prijs is. Kortingsbonnen met te hoge kortingen uitgeven kan zorgen voor een lagere conversie, het is dus belangrijk dat aanbieders van kortingsbonnen geloofwaardige kortingen uitgeven.

Lees ook:Nederland bespaart steeds meer op internetaankopen
Lees ook:Nederlanders gaan gewoon op vakantie
Lees ook:De prijsverschillen lopen behoorlijk op
Lees ook:Steeds meer online kortingsacties
Lees ook:Miljonairs kopen graag online

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Online kortingen winnen aan populariteit

  1. Ivo

    Met een kortingsbon bespaar je ook gewoon een hoop geld.

      /   Reply  / 
  2. Sven

    In sommige sectoren zijn kortingscodes meer de standaard geworden dan de uitzondering. Zo zullen online fotodiensten soms erg hoge kortingen erg kort laten lopen om impulsaankopen te verhogen en nieuwe klanten te verwerven. Als consument kan je daar ook gebruik van maken door hier gericht naar te zoeken, zo zijn er sites als fotoprijs.com die deze acties allemaal verzamelt, zo kan je op elk moment steeds op zoek gaan naar net die actie die je aankoop aanzienlijk goedkoper kan maken. Soms worden producten zelfs gratis weggegeven, zoals een gratis kalender of gratis fotoboek. Enkel de verzend kost moet dan nog betaald worden, in dit geval werkt de erg hoge korting dus net weer de impuls aankoop te stimuleren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>