Bijbaantje bij supermarkten populair onder jongeren

Als je als tiener nu een bijbaantje hebt, is de kans groot dat dit in een supermarkt is. Vroeger was dit al een populair bijbaantje, maar dat blijkt het anno 2016 nog steeds te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster, dat ruim 50.000 online cv-profielen analyseerde, gedurende een periode van 10 jaar. Supermarkten zijn over het algemeen verreweg de populairste keuze voor een bijbaan. Jongeren gaan er voornamelijk als kassier of vakkenvuller aan de slag.

Albert Heijn komt als onbetwiste winnaar uit het onderzoek. Supermarktketens Jumbo en Dirk van den Broek komen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Het Duitse Lidl volgt op de vierde plaats en de Dekamarkt sluit het rijtje af als vijfde populairste supermarkt voor een bijbaantje.

Jongeren maken gemiddeld net vóór hun 16e hun debuut op de arbeidsmarkt. Wie tussen zijn 12e en 15e begint, doet dit vaak met een folder- of krantenwijk. Startende werknemers tussen de 16 en 18 maken hun debuut veelal bij een supermarkt, terwijl oudere starters relatief vaker aan de slag gaan in de bediening of in een magazijn.

Nederlandse jongeren houden hun eerste baantje gemiddeld 14 maanden vol. Voor hun 18e levensjaar hebben zij vaak al één of twee bijbaantjes gehad.

Naast het aantal werkzame jongeren bij de supermarkten is er ook gekeken naar de arbeidsduur, waaruit blijkt dat supermarktketen Dirk jongeren het langst weet vast te houden. Jongeren werken er gemiddeld 15,4 maanden. De Plusmarkt neemt een tweede plek in met 15,3 maanden. Supermarkt Deen sluit de top drie af met 12,8 maanden.

Vomar Voordeelmarkt houdt jongeren het kortst op de loonlijst met net iets meer dan vijf maanden. Ook bij de Makro en Nettorama blijven jongeren gemiddeld niet lang werken. Bij deze twee ketens schommelt het gemiddelde rond de zes maanden. Een mogelijke verklaring voor een korte gemiddelde arbeidsduur, is de voorkeur van een keten voor fulltimers, waardoor jongeren uitsluitend in vakantieperiodes komen werken.

Retail-organisaties; zoals kledingwinkels en drogisterijen, zijn ook populaire werkgevers voor jongeren. Naast supermarkten behoren ook grote ketens als Kruidvat, HEMA, Action en Blokker tot de bedrijven met de meeste jongeren in dienst.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op https://www.cvster.nl/carriere/jongeren-en-bijbanen-supermarkten.

 

Lees ook:Flyeractie supermarkten wijst jeugd op strafbaar alcoholbezit
Lees ook:Jongeren kopen steeds meer tweedehands
Lees ook:Koopjesjagers door de kredietcrisis
Lees ook:Sex sells: seksspeeltjes bij aankoop Diesel-item
Lees ook:De beste wijnen bij Plus en Dirk III

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>