Goedheiligman delft in zomer al onderspit

Als de zomer nog niet eens officieel voorbij is, richt Nederland het vizier alweer op de feestdagen. Nederlanders starten hun zoektocht naar Sinterklaas- en kerstspullen al in augustus, blijkt uit het zoekgedrag op Marktplaats. In die maand werd zo’n 40.000 keer op ‘Sinterklaas’ gezocht, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode 2009. Dit terwijl vorig jaar uit onderzoek van Marktplaats nog bleek dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat pepernoten en kerstspullen veel te vroeg in de winkels liggen.

Met nog ruim een maand te gaan voor pakjesavond is Nederland al volop op zoek naar Sinterklaasartikelen en -diensten. Maar hoewel de sint nog niet eens in aantocht is, streeft de Kerstman hem nu al voorbij in populariteit. Op Marktplaats zijn in september ruim 515.000 pagina’s met kerstartikelen bekeken. De zoektocht naar Sinterklaaspakken en andere sintgerelateerde zaken beperkte zich tot slechts 86.000 bekeken pagina’s.

“De vraag naar kerstproducten steeg vooral na de zomer enorm. Daaruit blijkt dat Nederland de feestdagen al in het hoofd heeft”, zegt Olivier van Duijn, Directeur Core Business van Marktplaats. Ook het aanbod op Marktplaats laat zien dat kerst nu al meer leeft dan Sinterklaas. In september stonden er ruim 30.500 advertenties online met ‘kerst’ in de titel, terwijl er zo’n 3.750 Sinterklaasadvertenties geplaatst waren.

Naast de welbekende mijters en kerstballen ziet Marktplaats ook minder voor de hand liggende decemberadvertenties voorbijkomen. Zo kunnen mensen met weinig tijd hun heil zoeken in kant-en-klare surprises of hun sinterklaasgedicht op maat laten maken. Dichter Loes Vink merkt ook dat mensen nu al bezig zijn met de feestdagen: “Dit jaar heb ik half oktober al de eerste aanvraag voor een sinterklaasgedicht ontvangen. Die man dacht dat ik het nu misschien al druk zou hebben, daarom was hij er vroeg bij.”

Top 5 Sinterklaas: meest bekeken pagina’s
1. Sinterklaas
2. Sinterklaaspak
3. Club van Sinterklaas
4. Feest van Sinterklaas
5. Sinterklaasbezoek

Top 5 Kerst: meest bekeken pagina’s
1. Kerst
2. Kerstballen
3. Kerstbomen
4. Kerststal
5. Kerstverlichting

Lees ook:Auto’s voorspellen: Nederland wordt wereldkampioen
Lees ook:Kerstman voorzichtig met uitgaven
Lees ook:Cadeautjes te laat; negatief imago webshops door PostNL
Lees ook:Vader koopt leukste Sinterklaascadeautjes
Lees ook:Sinterklaas lijdt onder recessie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>