Consument besteedt 3 miljard aan komende feestdagen

Ondanks de recessie wordt er ook komende feestdagen veel geld uitgegeven aan lekker eten (thuis) en cadeaus. Geschat wordt dat er zelfs meer dan drie miljard euro wordt uitgegeven aan de feestdagen. Waar mensen iets kopen, wat ze kopen en welk merk ze kopen staat nog niet vast. Aanbiedingen worden scherp in de gaten gehouden, meer dan de helft van de mensen laat zich door aanbiedingen overhalen een ander cadeau te kopen of naar een andere winkel te gaan dan dat ze van plan zijn.

Begin november wordt er al nagedacht over hoe de feestdagen gevierd gaan worden. De feestdagen staan – net als anders – vooral in het teken van lekker eten en cadeaus en daar wordt niet op bezuinigd: 43% denkt evenveel uit te geven aan cadeaus en 25% denkt zelfs meer uit te geven dan vorig jaar. Een opmerkelijk uitkomst in een periode van recessie. Populair op de verlanglijstjes zijn een boek (67%), cd’s en dvd’s (52%), maar ook kleine woonartikelen (48%), beautyartikelen (45%), sieraden (45%) en cadeaubonnen (43%). Waar en waaraan het geld wordt uitgegeven staat bij de consument echter nog niet vast.

Hoewel mensen niet minder uitgeven als vorig jaar, zijn ze wel heel erg gefocust op aanbiedingen. 78% van de consumenten geeft aan aanbiedingen de komende tijd extra in de gaten te houden. Advertenties hebben dus vooral in de aanloop naar de feestdagen een flinke attentiewaarde. Bij 54% kan een aanbieding doorslag geven een ander cadeau te kopen of het cadeau in een andere winkel te kopen dan gepland was en ook merkentrouw neemt af door aanbiedingen.

Thuis eten populairder
Een andere trend is dat mensen vaker thuis eten tijdens de feestdagen. 55% denkt evenveel aan de feestmaaltijden te besteden dan vorig jaar, 35% verwacht zelfs meer uit te geven. Supermarkten doen dus goede zaken. Albert Heijn, Lidl, C1000, Aldi en Jumbo worden op dit moment het vaakst overwogen. Consumenten zijn van plan hun inkopen voor de komende feestdagen vooral in de ochtend te doen. Donderdag en vrijdag zijn de meest populaire dagen om inkopen te doen.

Lees ook:Sinterklaas gaat voor aanbiedingen en tweedehands
Lees ook:Moeder koopt eigen Moederdagcadeau
Lees ook:Nederlanders bezuinigen het minst op huis en tuin
Lees ook:Waar geven we geld aan uit met kerst?
Lees ook:Nederlander ondanks crisis trouw aan Sinterklaas

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Consument besteedt 3 miljard aan komende feestdagen

  1. feestdagen 2011

    Goeie zaak. op naar de feestdagen !!:)

      /   Reply  / 
  2. marit

    wat geven we weer veel uit

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>