Ruim 90 procent van Nederland stuurt kerstkaarten

Sinterklaas heeft het land nog maar net verlaten of de eerste kerstkaarten worden alweer verstuurd. Ook dit jaar versturen Nederlanders weer massaal kerstkaarten. Ruim negen op de tien Nederlanders zijn van plan een kerstkaart te sturen, waarvan 90 procent in ieder geval zijn vrienden fijne feestdagen wenst. Nederlanders sturen hun ouders opmerkelijk genoeg even vaak kerstkaarten als de buren (60%). Dit blijkt uit het jaarlijkse kerstonderzoek van online wenskaartenservice Greetz, uitgevoerd door Panelwizard onder 550 Nederlanders.

Bijna één op de drie Nederlanders stuurt naast familie en vrienden ook zijn collega’s een kerstkaart. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt doen dit jaar extra veel moeite om indruk te maken op hun baas. Vijftien procent stuurt zijn baas een kerstkaart, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit terwijl Nederlanders gemiddeld juist minder vaak een kaartje naar de baas sturen (gedaald tot gemiddeld 8%).

Voor het maken en versturen van kerstkaarten trekken de meeste Nederlanders één tot twee uur uit (32%). Bijna een kwart van de Nederlanders besteedt hier drie tot vier uur aan en één op de twintig reserveert zelfs een hele week. Deze kerstkaarten die mensen ontvangen, worden in de meeste gevallen tot en met oud en nieuw bewaard (42%). Eén op de drie Nederlanders bewaart de kerstkaarten echter minimaal een jaar. “Kerstkaarten brengen een bijzondere emotie over van de verzender naar de ontvanger. Hierdoor is het begrijpelijk dat zo’n groot percentage Nederlanders zijn kerstkaarten minimaal een jaar bewaart. Bijna acht procent behoudt de wenskaarten zelfs de rest van zijn leven,” aldus Johan van Vulpen, mede-oprichter en directeur van Greetz.

Mannen worden creatiever
Hoewel de meeste kaartjes nog steeds bij warenhuizen worden gekocht (40%), worden er online ook steeds meer echte kaarten besteld en verstuurd. Sinds vorig jaar is dit aantal met veertig procent gestegen. Verder maakt bijna een kwart van de Nederlanders hun kerstkaarten helemaal zelf. Hoewel het vooral vrouwen zijn die dit doen (26%), zijn mannen (21%) in vergelijking met vorig jaar (16%) ook creatiever geworden en maken zij zelf hun kerstkaarten. “Het versturen van een persoonlijke kerstkaart die niemand anders heeft, is uiteraard het leukst. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de verzender. Zo blijkt uit het onderzoek dat, naast een persoonlijke boodschap in de kaart (70%), een zelf ontworpen kerstkaart het meest wordt gewaardeerd (48%),” aldus Van Vulpen. De online wenskaartenservice verwacht dit jaar met kerst ruim één miljoen kaarten te versturen.

Beatrix regeert
De kerstdagen zijn een goed moment om mensen een hart onder de riem te steken. De BN’er die dit jaar de meeste kerstkaarten verdient is volgens bijna een kwart van de Nederlanders Koningin Beatrix, wiens privileges en verantwoordelijkheden mogelijk worden afgenomen door het nieuwe kabinet. Andre Rieu, die werd getroffen door een vreemd virus en lang uit de roulatie is geweest, verdient volgens 17 procent van de Nederlanders een kerstkaart. Vooral zestigplussers dragen Rieu een extra warm hart toe (30%). Op de derde en vierde plek staan schaatser Sven Kramer en premier Mark Rutte (beide 13%) en de vijfde plek wordt ingenomen door turner Yuri van Gelder (8%). Bij vrouwen (17%) is Sven Kramer opvallend populairder dan bij mannen (10%).

Lees ook:Mijlpaal voor Greetz: 40 miljoenste kaart gaat bijna op de bus
Lees ook:Ook nog kerstkaarten schrijven?
Lees ook:Mannen moeten meer moeite doen op Valentijnsdag
Lees ook:ADV: Bij Poobies maak je zelf de leukste kerstkaarten!
Lees ook:Mannen attenter dan vrouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruim 90 procent van Nederland stuurt kerstkaarten

  1. Alex

    Ben benieuwd hoe dat gaat met TNT Post, hoop dat de kaarten worden gelevered, anders heb je er niks aan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>