Nederland kiest voor kunstkerstboom

De ‘echte kerstboom’ heeft zijn langste tijd gehad, zo blijkt uit onderzoek van Valuewait onder meer dan 2500 deelnemers van haar mobiele panel. Het merendeel kiest voor een kunstboom, als er al een boom in huis komt. Een kwart van de Nederlanders kiest ervoor om helemaal geen boom te nemen. In de meeste gevallen komt dat omdat kerst niet thuis wordt gevierd. Desalniettemin vinden Nederlanders kerst een feest van warmte en gezelligheid. Ruim 70% geeft aan kerst met familie en vrienden thuis te vieren.

Toch speelt de stress bij ruim een derde van de ondervraagden op. Deze stress wordt veroorzaakt door de vele voorbereidingen die getroffen moeten worden om het zo gezellig mogelijk te maken en door de hoge verwachtingen die we ons zelf daarbij opleggen. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan al druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor de festiviteiten, vanaf het moment dat Sinterklaas terugkeert naar Spanje. 10% ervaart stress door het naar de zin willen maken van de schoonfamilie gedurende de feestelijkheden.

Het merendeel van de Nederlanders kokkerelt er lustig op los. Slechts 7% zou het liefst in pyjama onder de wol kruipen en niemand zien. Ongeveer 1/5 van de Nederlanders zou het liefst ons kikkerlandje met de feestdagen de rug toekeren en ergens ver weg in de zon vertoeven.

Lees ook:Helft Nederlanders lijdt aan Sinterklaasstress
Lees ook:Kerstman voorzichtig met uitgaven
Lees ook:Sinterklaas houdt hand op de knip
Lees ook:Sinterklaas lijdt onder recessie
Lees ook:60% van de Nederlanders draagt een pak of jurk tijdens de kerst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>