Nooit meer gratis plastic tasjes als je gaat winkelen

4 miljard! Zoveel plastic tasjes worden er jaarlijks in Nederland gebruikt. Bij je aankopen bij de drogisterij, de HEMA of de Blokker, maar ook bij de plaatselijke afhaal-Chinees, overal kreeg je gratis een plastic tasje om je boodschappen. Kreeg inderdaad, want vanaf vandaag mogen winkeliers geen gratis plastic tasjes meer weggeven aan hun klanten. Klanten dienen vanaf 1 januari 2016 te betalen voor een plastic tasje, krijgen een papieren tasje of moeten zelf een tas mee te nemen voor hun aankopen. Winkeliers kunnen dure boetes krijgen wanneer zij zich niet aan de nieuwe regels houden.

De afschaffing van de gratis plastic tasjes heeft alles te maken met het milieu. Omdat plastic niet afgebroken wordt in de natuur zorgen al die plastic tasjes voor een enorme berg plastic afval. Dit gaat om miljoenen kilo’s per jaar.

Zelf ben ik een voorstander van het afschaffen van gratis plastic tasjes. Het is een kleine moeite om een tas mee te nemen van huis wanneer je uit winkelen gaat en als iedereen dat doet kunnen we samen voorkomen dat de afvalberg enorm groeit. Ook komt er minder plastic terecht in de natuur. Het zal even wennen zijn, maar wedden dat we over een jaar al niet meer beter weten en standaard een bigshopper meenemen wanneer we te shoppen gaan?

Zeeman liep voor op de wetgeving door al vanaf augustus 2014 geen gratis plastic tasjes meer weg te geven aan hun klanten. Klanten kunnen bij Zeeman een statiegeldtasje kopen voor 1 euro. Als zij deze tas terugbrengen bij Zeeman krijgen zij hun geld terug, ongeacht of deze kapot of vies is. Zeeman zorgde er met deze maatregel voor dat zij in 2014 maar liefst 12 miljoen minder plastic tasjes in omloop brachten.

 

Lees ook:Zeeman statiegeldtas na Tilburg, nu ook in Amsterdam
Lees ook:Grote winkelketens maken zich sterk voor minder plastic tasjes
Lees ook:Gratis: hippe herbruikbare tas
Lees ook:Kijk uit voor kassabonfraude!
Lees ook:Bas Kosters Zeeman-collectie nu verkrijgbaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nooit meer gratis plastic tasjes als je gaat winkelen

  1. Mylou

    Goed initiatief, maar het wordt wel even wennen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>