Londen, Amsterdam en Parijs meest bezochte shopbestemmingen

Nederlanders reizen het meeste af naar Londen, Amsterdam en Parijs om te shoppen. Naast de Spanjaarden winkelen Nederlanders het meest van alle Europeanen op vakantie. Daarentegen geven Nederlanders naast de Denen het minste geld uit aan vakantieaankopen. Dat blijkt uit Europees shoppingonderzoek van Expedia, ‘s werelds grootste full-service online reisbureau. Als het gaat om de shopbestemmingen die Nederlanders het liefste bezoeken, staan naast Londen ook Milaan en New York hoog genoteerd op de lijst. Niet vreemd, gekeken naar de populaire ‘Fashion Weeks’ in deze steden. Eerder in september vonden de catwalk-presentaties plaats in New York en Londen en nu staan dergelijke shows ook voor de deur in Milaan en natuurlijk in Parijs, de hoofdstad van de mode. 

Londen meest bezochte en geliefde shopbestemming

Nederlanders gaan vooral naar Londen (20 procent), Amsterdam (17 procent) en Parijs (13 procent) om te winkelen. Londen is ook de meest bezochte shopbestemming onder Europeanen (27 procent), gevolgd door Parijs (20 procent) en Milaan (15 procent). Amsterdam is met een nummer 10 notering op de Europese ranglijst wat minder populair. Onze hoofdstad wordt – naast de Nederlanders zelf – het meest bezocht voor fashionartikelen door Duitsers (15 procent), Italianen (10 procent) en Fransen (8 procent).

Als het gaat om de shopbestemming die Nederlanders het liefste bezoeken binnen Europa staat Londen tevens op nummer één (17 procent). Barcelona (10 procent) en Milaan (9 procent) maken deze top 3-ranglijst compleet. Londen (20 procent) is ook koploper op de Europese lijst van favoriete plekken om te winkelen, gevolgd door Parijs (12 procent) en Milaan (11 procent). Buiten Europa is New York absoluut de meest favoriete bestemming voor een shopping trip onder Nederlanders (33 procent) én onder andere Europeanen (41 procent).

Nederlanders grote Europese shoppers

Vijfennegentig  procent van de Nederlanders geeft aan dat ze daadwerkelijk wel eens gaan winkelen op de vakantiebestemming. In navolging van de Spanjaarden (99 procent), zijn Nederlanders hiermee de grootste vakantieshoppers in Europa. Ierland maakt deze top 3-lijst compleet, met 94 procent van de bevolking die op vakantie wel eens door de winkelstraten wandelt op zoek naar leuke items. De Noren (13 procent) en Denen (12 procent) shoppen het minst vaak op vakantie in vergelijking met andere Europeanen.

Hoofdredenen om te shoppen

De voornaamste reden voor Nederlanders om door de winkelstraten te flaneren, is ‘omdat je op reis items (kleding, schoenen, accessoires) kunt kopen die je thuis niet vindt’ (25 procent). Daarnaast gaan Nederlanders graag winkelen omdat ze het simpelweg ‘erg leuk’ vinden (16 procent) en ‘omdat het een activiteit is die hand in hand gaat met vakanties’ (13 procent).

Shoppen steeds belangrijker in keuze reisbestemming

Opvallend is dat shoppen onder de Nederlanders belangrijker is geworden in de keuze van de reisbestemming in de afgelopen jaren. In 2016 is meer dan één op de vijf Nederlanders (22 procent) op reis gegaan waarbij shoppen een belangrijke rol speelde in de keuze van de reisbestemming. In 2015 was dit slechts 15 procent van de bevolking en in de jaren daarvoor minder dan 5 procent.

Nederlanders zuinige shoppers

Waar Europees gezien gemiddeld 486 euro wordt uitgegeven aan vakantieaankopen (o.a. aan fashionitems, gadgets en souvenirs), geven Nederlanders ‘slechts’ 343 euro uit aan diverse artikelen. Nederlanders spenderen hiermee naast de Denen (327 euro) het minste geld van alle Europeanen en houden hiermee de naam van zuinig volk in stand. De grootste uitgaven worden gedaan door de Fransen (622 euro), gevolgd door de Spanjaarden (595 euro) en Ieren (577 euro).

De grootste vakantie-aankopen van de Nederlanders zijn kleren (73 procent), schoenen (43 procent), drank/eten (30 procent), souvenirs (23 procent) en sieraden (19 procent). De grootste kwaliteit is volgens Nederlanders te vinden in respectievelijk Londen, Berlijn en het eigen Amsterdam. Londen is tevens de stad waar het meeste geld wordt uitgegeven aan vakantie-aankopen en waar Europeanen naartoe gaan voor de grootschalige Kerst-uitverkoop.

Schoenen in Milaan, juwelen in Parijs  

Uit het onderzoek van Expedia blijkt verder dat reizigers in Milaan het beste terecht kunnen voor schoenen en designer outfits. Voor een breed assortiment kleding van alle mogelijke merken kunnen reizigers het beste naar Londen gaan. Modehoofdstad Parijs is op zijn beurt geliefd voor juwelen en verzorgingsproducten. Ook in de minder bekende shopbestemmingen – zoals Antwerpen of Helsinki – vind je voor ieder wat wils. Expedia laat op zijn inspiratie shoppingpagina de beste boetiekjes en bekende winkelgebieden voor verschillende Europese en internationale steden zien. Daarnaast vind je op de Expedia blog diverse tips van lokale bloggers in New York, Marrakesh, Londen en Kopenhagen.

René Nieuwmans van Expedia.nl over het onderzoek: “In ons onderzoek hebben we ook gekeken met wie we het liefste op shopvakantie gaan. Niet een beste vriend of vriendin blijkt het beste reisgezelschap, maar de partner. Aangezien shoppen steeds belangrijker wordt in de keuze van een reisbestemming, helpen we graag om een bestemming te vinden die past bij de shopbehoeftes van reizigers en bij zijn of haar partner. Op onze blog vinden vakantiegangers inspiratie en tips over de beste shop hotspots op verschillende bestemmingen, zodat ze de beste fashionitems kunnen scoren.”

Lees ook:Nederlanders pakken derde plaats
Lees ook:Kerstaankopen via internet
Lees ook:Winkelen veruit populairste activiteit tijdens stedentrip
Lees ook:Nederlanders betalen veel met pin, maar niet op wintersport
Lees ook:Apple meest passievolle merk in Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>