Ongesteld? Gat in je hand!

Elke maand nemen wij ons voor geen idiote aankopen te doen en toch lukt het eigenlijk nooit. Soms gaat het weken goed en dan ineens smijten we al ons uitgespaarde geld in een paar uurtjes over de balk. Hoe kan dat toch?

Tien dagen
Eindelijk, het is zover: Psychologen hebben heen excuus gevonden voor ons shopgedrag! Impulsieve aankopen worden nu gelinkt aan bepaalde perioden van de maand. Zo smijten veel vrouwen met geld, juist in de tien dagen voor de menstruatie begint. Psychologen aan de universiteit van Hertfordshire stellen dan ook dat het Pré Menstrueel Syndroom (PMS) daar de oorzaak van is.

Impulsief
Blijkbaar draait de economie op PMS, want zo’n 90 procent van alle vrouwen heeft er last van. En om die rollercoaster ride van intense emotionele gevoelens te kunnen handelen, zouden vrouwen een uitlaatklep vinden in het shoppen: “Hoe later vrouwen zich in hun menstruele cyclus bevinden, hoe groter de kans dat ze hun bestedingslimiet overschrijden. Hun uitgaven lijken meer impulsief en meer buitensporig”, stelt onderzoekster en schrijfster Dr. Karen Pine.

270 euro
Professor Pine vroeg 443 vrouwen tussen de 18 en 50 jaar naar hun shopgewoonten van de laatste zeven dagen en vergeleek hun antwoorden met hun menstruatie cyclus. 153 vrouwen die in een later stadium van hun cyclus zaten, hadden veel minder controle over de manier waarop ze met geld omgingen. Ongeveer een derde van de ondervraagde vrouwen kocht in die periode  wel eens wat in een impulsieve bui en gaf daarbij zo’n 30 euro meer uit dan eigenlijk de bedoeling was. Zes procent gaf zelfs toe wel meer dan 270 euro(!) uit te geven dan ze eigenlijk van plan waren.

Drugs
Volgens Pine is Shoppen een sociale manier om met emotionele overbelasting om te gaan. Vrouwen zijn erg stressvol en depressief op bepaalde periodes, shoppen is een manier om die emoties te regelen. En shoppen is sociaal geaccepteerd, dit in tegenstelling tot alcohol en drugs. Dat klinkt allemaal heel aannemelijk toch?

Waarschuwing
Collega-onderzoekers voegen er wel meteen aan toe dat winkelen voor “de kick” ook één van de belangrijkste factor voor schuldgevoelens is bij dames.  Dus als je wilt voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan onnodige dingen en je daar later rot over voelt, plan dan aan het einde van je menstruatiecyclus iets anders dan een shoppingtrip!

Lees ook:Miljoenen verspillen aan te kleine zomerkleding
Lees ook:5 euro aan oranjespullen – 47 euro voor wereldtitel
Lees ook:Vrouwen willen verwend worden tijdens menstruatie
Lees ook:Legendarische Frans warenhuis gaat online
Lees ook:Speelgoed kost je zo’n achtduizend euro!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>