Shoppen en Pasen

Aanstaande zondag is het paaszondag, maar de paaseitjes liggen al sinds januari in de winkels. Ook de vrolijke gekleurde paasversieringen vullen al maanden de schappen. Toch weet het merendeel van de Nederlanders niet wat de betekenis van Pasen is. Maar we geven met z’n allen jaarlijks meer dan 1 miljard euro uit aan paasinkopen. Dus waar shoppen we nou precies voor als we spulletjes kopen voor Pasen?

Waarom Pasen?
Pasen is zowel een christelijk als een niet-kerkelijk feest. Het woord Pasen is afkomstig van het woord Pesach. Dat woord betekent ‘voorbij gaan’. Pesach is het joodse paasfeest. Het paasfeest is in de christelijke traditie het oudste en belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus Christus en met Pasen vieren zij zijn opstanding.

Meubelboulevard
Paasmaandag is de tweede dag van het paasfeest. Die dag bestaat eigenlijk alleen in Nederland en heeft net als tweede pinksterdag en tweede kerstdag geen kerkelijke achtergrond. De “tweede dagen” waren door de overheid al ingevoerd voordat de kerkelijken ze als christelijke feestdag benoemde. Wij noemen paasmaandag ook wel gezinsdag: op deze dag zoeken kinderen naar paaseieren en lopen wij de meubelboulevard plat…

Paashaas
Het paasfeest staat bol van de symbolen. Zo schijnt de paashaas onzichtbaar te zijn en een gouden vacht te hebben.  Een ander verhaal is dat de paashaas eigenlijk een vogel is. Deze vogel had zich zo misdragen dat hij voor straf in een haas werd veranderd. Als pleister op de wonde mocht de vogel nog maar één keer per jaar eieren leggen en die moest hij dan verstoppen.

Vruchtbaarheid
Misschien is het aannemelijker dat de mythe van een haas die eieren legt, is ontstaan doordat een vogel ooit “per ongeluk” eieren heeft gelegd in een verlaten hazenleger. Misschien dat de mensen daardoor dachten dat een haas eieren kon leggen? Maar wat wel duidelijk is, is dat de haas, net al een ei, symbool staat voor vruchtbaarheid. Uh… Een konijn was dan misschien wat meer voor de hand liggend geweest… Eieren schilderen
Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen. Eieren worden al eeuwen beschilderd. Vroeger kon men deze eieren in de kerk laten wijden. Ook werden er eieren uitgewisseld tussen geliefden. Snoep geeft aan dat Pasen een feest is en staat symbool voor de ‘goede week’. Als snoep worden vaak ook (chocolade)paaseitjes gebruikt. Het ei staat immers symbool voor nieuw leven.

 

Eieren zoeken
Het verstoppen van eieren hebben we ooorspronkelijk te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven, om deze vruchtbaar te maken.

Haan en kruis
Deeg is het teken van kiemkracht (leven). Hanen van brood (broodkippen) staan symbool voor het breken en delen van het brood bij het laatste avondmaal. De palmpaasstok/het houten kruis staat voor ‘goede vrijdag’: de dag waarop Jezus aan het kruis gestorven is. Een krans van groen (buxus) staat symbool voor de kringloop van het leven.

Buxus
Ook voor een paasboeket wordt vaak buxusgroen gebruikt. Buxus wordt ook wel palmboom genoemd, omdat het veel met (palm)Pasen gebruikt wordt. De groene takjes verwijzen dus naar de palmtakken waarmee Jezus werd toegewuifd, toen hij op zijn ezeltje Jeruzalem binnen reed.

Paastak
De palmpaastak is vaak een tak van een krulhazelaar en staat, net al de palmpaasstok, symbool voor de intocht van Jezus in Jeruzalem. Je kan er dus dezelfde dingen inhangen as in je palmpaasstok. Vaak versieren we de krulhazelaartak extra mooi met bijvoorbeeld gele lintjes en veertjes.

Narcissen
Geel is de kleur die bij Pasen hoort. Paas-geel is eigenlijk de kleur van eigeel omdat het ei symbool staat voor nieuw leven. De narcis is een echt (vroege) lentebloeier en oorspronkelijk geel. Vandaar dat de narcis ook wel paaslelie wordt genoemd en dus de paasbloem bij uitstek is. Maar ook gele varianten van de primula’s, chrysanten en tulpen doen het altijd leuk in een paasboeket.

Wij wensen je een vrolijk Pasen!

Lees ook:(K)ei-leuke paasrecepten
Lees ook:Met Lush op je paasbest; goed voor je taille
Lees ook:Pas op: godslasterlijk T-shirt
Lees ook:Gelukkig Nieuwjaar en Vrolijk Pasen!
Lees ook:Eerste hulpkennis in Nederland schrikbarend laag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Shoppen en Pasen

  1. Pinksteren betekenis

    Pasen van 2012 was weer erg leuk! Nu op naar pinksteren..Alweer flink zin in :) !

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>