Rommelmarkt? Zo scoor je de beste koopjes!

Zomervakantie! De zomer is bij uitstek hét moment om lekker de rommelmarkten op te zoeken op zoek naar de beste koopjes. Toch vinden veel mensen het moeilijk om op de rommelmarkt te slagen. Want het woord zegt het natuurlijk al: er is ook een hoop rotzooi te koop. Hoe vind je tussen al die meuk net dat leuke truitje of die geweldige vaas zonder dat je er al te veel geld voor hoeft neer te leggen? Een aantal handige tips voor de beginnende rommelmarktliefhebber:

Herken de handelaar

Ze zitten op iedere rommelmarkt, hebben vaak de mooiste en authentiekste spullen te koop en vragen daarvoor de hoofdprijs. Op sommige rommelmarkten worden de echte handelaars, die wekelijks op een rommelmarkt staan, enigszins gescheiden van de mensen die een zolderopruiming hebben gehouden, maar het wil ook wel voorkomen dat de handelaars en de rest gewoon door elkaar heen verspreid staan. Wil je niet teveel geld uitgeven aan spullen die je op de rommelmarkt vindt, dan probeer je de handelaren te ontlopen.

Ga heel vroeg, of juist heel laat

Wie vroeg naar een rommelmarkt gaat vindt dan vaak nog de mooiste en beste spulletjes. Later op de dag is de kans groot dat iemand je voor is geweest. Ga je juist tegen het einde naar de rommelmarkt wanneer de meeste mensen hun spullen alweer inladen, dan is de kans groot dat mensen voor heel weinig geld hun spullen alsnog van de hand doen. Niemand houdt ervan om spullen weer mee naar huis te moeten nemen, dus als jij op het laatste moment iemand wilt ‘verlossen’ van zijn of haar spulletjes, dan zal hij/zij je er nog dankbaar voor zijn ook.

Ga met een doel

Vazen, bloempotten, babyspeelgoed, boeken, theekopjes, tuingereedschap, cd’s en kleding? Zie jij door de bomen al snel het bos niet meer op een rommelmarkt? Stel jezelf dan vooraf een doel. ‘Ik ga alleen maar kleding kopen’, of ‘Vandaag ga ik shoppen voor spullen voor in de tuin’, het zijn doelen waarmee je uit de voeten kan en waardoor je beter op gaat letten en simpelweg niet naar al die boeken of babyspeeltjes hoeft te kijken.

Spreek een budget met jezelf af

Je hebt een doel. Je wilt alleen maar kleding en accessoires kopen. Wat ben je bereid uit te geven aan tweedehands kleding? Spreek met jezelf een bedrag af wat je maximaal voor een broek wilt uitgeven. Doe dat ook voor t-shirts, truien en accessoires. Bepaal een bedrag, en hou je daar ook aan. Het geeft jou een sterkere positie als je wilt gaan onderhandelen en je weet zeker dat je later geen spijt krijgt van het bedrag dat je besteed hebt aan die tweedehands broek. Je kan ook een totaalbudget met jezelf afspreken. Neem bijvoorbeeld maximaal dertig euro mee naar de rommelmarkt. Dan weet je zeker dat je niet teveel uitgeeft en kijk je kritischer naar wat je gaat kopen.

Ga de onderhandelingen aan

Het fijne van rommelmarkten is dat mensen spullen verkopen die ze toch al niet zelf van plan waren om te houden. Ze willen er dus vanaf. Probeer daarom altijd te onderhandelen, hoe moeilijk je het ook vindt. Vraag eerst wat iemand voor voor die bloempot wil hebben en doe standaard een tegenbod. Grote kans dat je bod direct wordt geaccepteerd, en anders komen jullie vast ergens in het midden uit. Wil de persoon in kwestie de onderhandelingen niet met je aangaan? Vraag je dan af of je echt bereid bent het bedrag te betalen wat de verkoper er voor wil hebben.

Heb jij zelf nog tips over hoe je de beste koopjes scoort op de rommelmarkt? 

 

Lees ook:Vrijmarkt? Zo vind je de beste koopjes!
Lees ook:ADV: Spek je spaarrekening bij de slager
Lees ook:Shopverslaafd?! Zo kom je er achter!
Lees ook:Online shoppen voor het goede doel
Lees ook:Nederlanders gooien veel weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>