5 tips: Zo scoor je de beste souvenirs op vakantie

Ben je al op vakantie geweest? Helaas, dan zul je deze tips moeten onthouden tot volgend jaar. Ga je nog op vakantie dan kun je nog een hoop aan deze tips hebben. Naar wat voor land je ook zult afreizen, bij een fijne vakantie is het altijd leuk om een souvenir mee naar huis te nemen ter herinnering aan die mooie vakantie. Maar wil je je huis niet vol hebben staan met ‘Made-in-China-bierpullen’ of afgezaagde shotglaasjes? Dan kan het nog wel eens knap lastig zijn om met een leuk souvenir thuis te komen. Vijf tips die het souvenirshoppen een beetje makkelijker moeten maken:

1. Hou één soort object aan en maak daar een verzameling van

Kom jij de ene keer thuis met een shotglaasje en de andere keer met een vingerhoedje? Grote kans dat deze na verloop van tijd de prullenbak in gaan. Als je één object – hoe afgezaagd ook – kiest, dan kun je daar een mooie verzameling van aanleggen en wordt het in de loop der jaren ook een sport om van elke bestemming zo’n souvenir mee te nemen. Ikzelf neem van iedere bestemming een koelkastmagneet mee. Ik heb ook wel eens het idee gehad om van iedere bestemming een boek mee te nemen, maar dat wordt al snel een vrij kostbare hobby.

2. Ga niet naar een souvenirmarkt

Het klinkt misschien wat onlogisch, maar de mooiste souvenirs ga je niet vinden op een souvenirmarkt. Grote kans dat dat ‘prachtige handgeslepen Afrikaanse olifantje’ gewoon gemaakt is in China. Net zoals die authentieke djembé. Probeer je souvenirs bij locals te kopen en als het even kan bij iemand waarvan je ziet dat hij/zij bezig is om souvenirs te maken. Zo kocht ik in Malawi een bakje gemaakt van Coca Cola en Fanta-doppen van iemand die er net de laatste hand aan legde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Bedenk goed wat je ermee gaat doen

Souvenirs zijn over het algemeen vrij duur. Het is daarom zonde om allerlei omslagdoeken te kopen die je thuis never nooit zou dragen. Ik kocht bijvoorbeeld op Jamaica een omslagdoek met allemaal leuke felle kleurtjes. Op Jamaica prima om te dragen, maar in ons kikkerlandje veel te opvallend. Ik heb deze doek daarom ook nooit als omslagdoek gebruikt, wel als handdoek. Mijn man kocht op Jamaica allemaal bierpullen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar later heeft hij er nooit meer iets mee gedaan. Zeg nou zelf, wie wil er bier drinken uit een plastic pul? Bedenk je dit soort dingen goed voordat je besluit een souvenir te kopen.

4. De beste souvenirs zijn niet te koop

Kijk eens goed rond als je een strandwandeling maakt. Liggen er nog mooie schelpen? Worden er bij het etentje hele gekke servetten gebruikt? Zijn de suikerzakjes in het vliegtuig super origineel? Dit soort kleine dingetjes zijn soms de allerleukste souvenirs. Zelf vind ik nog altijd een cadeautje van een local het mooiste souvenir dat je kunt krijgen. Soms is het niets meer dan een lief briefje, maar het is oh zo waardevol!

5. Stuur jezelf een ansichtkaart vanaf je vakantiebestemming

Hartstikke leuk om je moeder, buurvrouw en opa een ansichtkaart te sturen, maar waarom stuur je er niet ook één naar jezelf? Eigenlijk hoort deze tip een beetje bij tip 1, want je kunt er na verloop van tijd een hele mooie verzameling van maken. Op Pinterest heb ik hele leuke verzamelboekjes gezien van mensen die veel gereisd hebben. Hartstikke leuk, en niemand die ooit hetzelfde souvenir heeft als jij!

Lees ook:De tien leukste schooltassen voor het komende schooljaar
Lees ook:Shoppen voor een klein presentje
Lees ook:Zo shop je de beste zwangerschapskleding
Lees ook:Reis om de wereld met het PLUS Vakantiepakket
Lees ook:ADV: Bij Poobies maak je zelf de leukste kerstkaarten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>