Bartje Boemboe: het mooiste Indonesische kookboek dat je voorlopig tegen zult komen

Twee personen die nog voor hun bestaan al met elkaar verbonden waren. Bart Eijken en Jojo Keller kookten veel samen toen zij ontdekten dat ook hun oma’s, nog ver voordat Bart en Jojo leefden, al samen hadden gekookt. Zij hadden toen, in 1926, nooit kunnen vermoeden dat zij anno 2015 een inspiratiebron voor hun kleinkinderen zouden zijn voor het maken van een prachtig Indonesisch kookboek. Jojo en Bart haalden oude familierecepten onder het stof vandaan, combineerden deze met hedendaagse recepten die de twee opdeden tijdens reizen naar onder andere Java, Bali en Lombok, mixten dit nog met een vleugje Hollandse aanpassingen en voilá: een prachtig kookboek genaamd Bartje Boemboe – Authentieke Indonesische gerechten zoals onze oma’s ze maakten.

Bartje Boemboe

In Bartje Boemboe staan handleidingen voor tien overheerlijke Indonesische menu’s met ieder een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Ik pik er even één menu uit om een voorbeeld te geven van hoe een Indonesisch menu op tafel gezet kan worden. Bagus is het vijfde menu in het boek. Het voorgerecht is Lemper Ayam, het hoofdgerecht bestaat uit Nasi Putih, Rendang, Urap-Urap en Gule Telor. Als toetje krijg je spekkoek voorgeschoteld. Dit menu is één van de tien menu’s die stap-voor-stap omschreven staan in Bartje Boemboe. Uiteraard ben je vrij om te mixen en te matchen. In het boek worden ook wijnsuggesties gegeven die de menu’s net even dat beetje extra geven. De sfeervolle en smaakvolle foto’s van de recepten doen je bij voorbaat al watertanden.

Bijzondere verhalen

Bijzonder aan Bartje Boemboe is dat het boek niet alleen maar een kookboek is waarin recepten staan. Je wordt als lezer echt meegenomen naar Indonesië. Hier en daar staan oude familiefoto’s van Jojo en Bart waaruit blijkt hoe belangrijk eten en de Indonesische keuken is voor de families. De menu’s zijn voorzien van verhalen. Verhalen waaruit blijkt hoe de makers zich hebben laten inspireren. Bijzonder vind ik het verhaal over Oma Eijken, die zich bezighield met spirituele zaken en daar ook nog eens prachtig en spannend over kon vertellen.

Voor het boek moet een groot compliment worden gegeven aan de opmakers ervan. De opmaak heeft de inhoud van het boek enorm versterkt.

Ben je geïnspireerd door het kookboek Bartje Boemboe en wil je één van de heerlijke menu’s maken? Op de website Bartjeboemboe.nl kun je de boemboe’s die beschreven zijn in het boek bestellen zodat je gemakkelijk aan de slag kunt met de menu’s. Uiteraard staat ook in het boek omschreven hoe je de boemboe’s zelf maakt.

Bartje Boemboe is uitgegeven bij Aerial Media Company uit Tiel en is verkrijgbaar bij ondere andere Bol.com en Bruna voor €22,50.

Lees ook:‘Uit liefde voor Vietnam’ – een ode aan de Vietnamese keuken
Lees ook:Vegetarische kookboek ‘Veggie Very Much’ is een kleurrijke aanrader
Lees ook:Miljuschka’s Food Trucks is prachtig boek over Amerikaanse foodtruck-cultuur
Lees ook:Pre-order het Guilty Pleasures Kookboek van OhMyFoodness-blogger Sabine Koning
Lees ook:I love Witlof: social media kookboek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>