Up-date: Terreurdreiging ArenA BoulevardLaatste nieuws 13 maart – 20:00
Het lijkt er op dat er donderdag geen gevaar is geweest voor een terroristische aanslag in Amsterdam. Alle zeven verdachten die donderdag werden opgepakt, kwamen vandaag vrij. Eerst vijf, daarna de overige twee.

Het onderzoek naar de dreiging van aanslagen bij IKEA en winkels aan de ArenA Boulevard is nog in volle gang. De identiteit van degene die de politie woensdagavond vanuit Brussel telefonisch tipte over mogelijke aanslagen met explosieven in Amsterdam-Zuidoost, staat centraal.

14:00
Hoewel de terreurdreiging voorbij zou zijn, wordt de Arena Boulevard en omgeving nog steeds bevolkt door ME en politie.

7:30: Eindelijk! Alle winkels die gister gesloten waren, gaan vandaag weer open!

Volgens de politie is er op dit moment geen sprake meer van een serieuze terreurdreiging. Er blijft nog wel extra politietoezicht op de been.

De gister aangehouden verdachten zitten nog in voorarrest. Vrijdagmorgen wordt besloten of een langere hechtenis nodig is. Bij huiszoekingen is geen explosief materiaal gevonden. Ook is er nog geen bewijs gevonden voor werkelijke terreurplannen

13 maart 6:30: De hele nacht is aan het onderzoek doorgewerkt. Zo zijn de verdachten verhoord over hun rol bij de dreigende aanslagen met een terroristische achtergrond. De dreiging is blijkbaar nog niet voorbij. Naar verwachting wordt in de loop van de ochtend meer nieuws bekend gemaakt.

Duidelijk is wel dat het sluiten van de winkels aan de Arena Boulevard vooral preventief was. In de panden werden geen explosieven gevonden, maar met de sluiting van de shops wilde men voorkomen dat er explosieven naar binnen werden gebracht.

Wij zij benieuwd of de winkels vandaag weer opengaan en houden je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

23:59: De gesloten winkels aan de ArenA Boulevard (en Ikea) in Amsterdam-Zuidoost blijven zeer waarschijnlijk ook morgen dicht. Het onderzoek naar de terreurdreiging is nog in volle gang.

Amsterdam lijkt te zijn ontsnapt aan een terroristische aanslag. Toch was en is er volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geen aanleiding om landelijk extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Ook is het niet nodig het dreigingsniveau te verhogen.

22:53 -
Zoals je hier eerder al kon lezen, is één van de zeven verdachten die vandaag werd aangehouden familie van een verdachte van de aanslagen in Madrid, die later zelfmoord pleegde. Justitie sluit niet uit dat de dreiging van vandaag met aanslagen op verschillende winkels verband houdt met die aanslagen in de Spaanse hoofdstad in 11 maart 2004 (gister precies vijf jaar geleden).

Toch zijn de zeven verdachten niet bekend van eerdere terrorismezaken in Nederland.  Wel is een onbekend aantal van de verdachten, die vandaag zijn aangehouden in verband met dreiging met explosieven in Amsterdam, bij justitie bekend van eerdere geweldsdelicten.

22:00 - De politie benadrukt dat de dreiging door de arrestaties is verminderd, maar dat niets kan worden uitgesloten. Daarom blijven alle bedreigde filialen plus de Pathé bioscoop en de Heineken Music Hall in de buurt gesloten.

Om middernacht (van woensdag op donderdag) ontving de politie een telefonische melding dat drie mannen explosieven in de IKEA en een andere winkel wilden plaatsen en/of persoonlijk wilden laten ontploffen met als doel zoveel mogelijk slachtoffers onder de shoppers te maken. Het dreigtelefoontje bleek met een prepaid gsm te zijn gepleegd vanuit Brussel. Volgens korpschef Welten vertelde de beller waar de mannen verbleven en gaf hij een vaag signalement.

De politie is daarop, in samenwerking met de Belgische politie, direct een onderzoek gestart. Er zijn huiszoekingen verricht in Brussel en op ten minste vier adressen in Amsterdam. De arrestanten werden op verschillende locaties in Amsterdam aangehouden. De eerste rond 12.00 uur vanmiddag en de laatste om 17.45 uur.

21:38 - Eindelijk een beetje duidelijkheid: De winkels in Amsterdam Zuid-Oost zijn vanochtend ontruimd wegens een telefonische dreiging met aanslagen. De dreiging had een terroristische achtergrond.

De verdachten die aangehouden zijn, zijn zes mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Bij hen is huiszoeking gedaan, onder meer in Brussel. Een van de verdachten heeft een relatie met een persoon die was betrokken bij de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004. Dit zei hoofdofficier van justitie Bolhaar zojuist op een persconferentie in Amsterdam. Het zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond.

21:00: Burgemeester Job Cohen, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) geven om 21.15 uur een persconferentie over de bedreiging met explosieven aan het adres van meerdere winkels in Amsterdam-Zuidoost.

18:30 - Helaas, het  concert van The Killers gaat officieel definitief NIET door! Gelukkig wordt het concert verplaatst naar 29 mei. Wie dan niet kan, kan z’n kaartje inleveren en het geld terug krijgen.

18:00 – Zojuist is bekend gemaakt dat er een aantal aanhoudingen zijn verricht inzake de bedreigingen. In de woningen van de aangehouden personen doet de politie vanavond huiszoeking. Hoeveel personen aangehouden zijn en waar de politie de aanhoudingen heeft verricht, wilde een woordvoerster nog niet zeggen. Wat inmiddels wel bekend is, is dat de dreiging is gericht tegen grote groepen mensen. De herkomst van de dreiging wordt nog altijd niet bekend gemaakt.

Let op:

Ook hoorden we zojuist dat het concert van The Killer NIET doorgaat. Het concert is nog niet officieel gecancelled, maar de politie heeft er medling van gemaakt. Nog altijd is het onderzoek naar de bedreigingen in volle gang.

17:05 - Het concert van The Killers gaat gewoon door. Alleen kan je niet met de auto bij de Arena komen om te parkeren. Wel rijden de treinen normaal en is station Bijlmer open. HMH roept bezoekers dan ook op met het openbaar vervoer te komen. De deuren van de HMH gaan om 18:30 open.

16:45 - Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee van Schiphol laten op het moment speurhonden de diverse ontruimde winkels in Amsterdam-Zuidoost grondig uitkammen. De honden zijn speciaal getraind in het herkennen van alle grondstoffen en bestanddelen van mogelijke explosieven.

15:05 - Op sommige plaatsen is de politie alweer vertrokken en vervangen door verkeersregelaars. Het personeel van IKEA mag het gebouw binnen om persoonlijke spullen te halen en de auto uit de garage te rijden. Volgens de politie is de dreiging in de winkel echter nog niet opgeheven

14:00 - Tijdens een in allerlijl belegde persconferentie over de bedreigingen in Zuidoost heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen bevestigd dat men uitgaat van een serieuze bedreiging. Cohen zei dat de recherche voorlopig nog tijd nodig heeft om het onderzoek te plaatse uit te voeren. Daarom zullen de winkels voorlopig dan ook gesloten blijven en zal ook de omgeving van de winkels blijven afgegrendeld. Ook het station Bijlmer wordt nu extra in de gaten gehouden, aldus de Amsterdamse burgemeester.

13:30 - Cohen geeft om 13.45 een toelichting op de dreiging met explosieven. Het onderzoek naar de dreiging met explosieven is nog in volle gang. Helaas valt nog niet te zeggen wanneer het onderzoek afgerond zal zijn en de winkels weer open kunnen. Er zijn meer dan 100 politiemensen ter plaatse.

13:00 - Een medewerkster van de Heineken Music Hall bevestigt dat de concertzaal enige tijd is ontruimd, maar liet zojuist weten dat het poppodium inmiddels weer in bedrijf is. Het personeel van de winkels is aan het begin van de middag weer aan het werk gegaan. De winkels zijn nog niet geopend voor het publiek.

12:30 - Er is wat meer nieuws bekend over de ontruiming op ArenA Boulevard. Zo zijn naast IKEA ook Perry Sports, Medamarkt, Decathlon en Villa Arena ontruimd.  AT5 komt om 13.00 uur met een live-uitzending vanaf de Arena boulevard.

11:30 - Er rijden kleine vrachtwagens het Arenaboulevard-terrein op met dranghekken, om de omgeving af te sluiten. Vanavond spelen The Killers in de HMH. Of dit concert kan doorgaan, is nog niet bekend.

11:00 - Volgens een medewerkster van een tankstation in de nabijheid is inderdaad sprake van een bommelding. De Explosieven Opruimingsdienst is inmiddels het winkelcentrum Villa Arena binnengegaan

9:30 - De politie besloot daarop de winkels te verbieden hun deuren te openen. Tientallen agenten houden toezicht op de betreffende locaties en de toegangswegen zijn afgesloten. Volgens de politie en een woordvoerster van Ikea zijn de bedreigingen niet *)specifiek op de winkelketen gericht.

9:00 – De serieuze bedreiging tegen de winkels kwamen rond 9.00 uur binnen bij de politie.

Wij houden je vanaf nu op deze pagina van Shoppen.blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de ontruiming.

*) Het is niet de eerste keer dat een winkel van IKEA te maken krijgt met bedreigingen. In december 2002 werden alle tien filialen van de Zweedse keten in Nederland ontruimd na bommeldingen en de vondst van verdachte pakketjes.

Lees ook:Winkels ArenA Boulevard ontruimd door dreiging met explosieven
Lees ook:Geef jouw mening over shoppen na de terreurdreiging
Lees ook:Bommelder IKEA mogelijk opgepakt
Lees ook:Up-date: Winkel in Deventer ontruimd na vondst verdacht pakketje
Lees ook:Twee verdachten in afperszaak Jumbo aangehouden

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Up-date: Terreurdreiging ArenA Boulevard

 1. Pingback: Winkels ArenA Boulevard ontruimd door dreiging met explosieven | Shoppen

 2. Diana

  Goed aangepakt, die berichtgeving vandaag. Een van de weinig bronnen. Chapeau.

    /   Reply  / 
 3. Suzanna Bronger Auteur

  Dank je wel Diana. Hopelijk kunnen we morgen weer wat luchtiger nieuws brengen. Maar zolang er nieuws is over de dreiging met aanslagen, gaan we hier op Shoppen.blog gewoon door met updaten. :)

    /   Reply  / 
 4. Pascal Heemskerk

  Top site dit goed en snelle communicatie. Omdat er vannacht waarschijnlijk besloten wordt of de winkels morgen open mogen was mijn vraag of de stite ook de hele nacht wordt ge update?

    /   Reply  / 
 5. Suzanna Bronger

  Dank je Pascal. De hele nacht, dat kan ik je niet beloven. Maar tot iets na middernacht komen we met updates zodra er nieuws is. Morgenochtend zijn we vanaf 6:00 weer actief (ruim voordat de shops openen).

    /   Reply  / 
 6. Pingback: Gratis koffie bij IKEA Amsterdam-Zuidoost | Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>