Een voorleesboek voor een slecht-nieuws-gesprek over ALS

Hoe leg je aan kinderen uit dat iemand nooit meer beter wordt? Hoe omschrijf je in vredesnaam wat de ziekte ALS met iemand doet? Wanneer iemand de diagnose ALS krijgt is dat al moeilijk uit te leggen aan volwassenen wat dat met iemand doet, laat staan als iemand nog te jong is om iets dergelijks te begrijpen. Anton Minkels heeft in het boek ‘Wat ALS… De avonturen van Pinkie’ op een duidelijke wijze geprobeerd om aan kinderen duidelijk te maken wat ALS is.

Anton Minkels schreef het boek over het schaap Pinkie in eerste instantie voor zijn eigen kinderen, maar vanwege de grote belangstelling werd er besloten het boek in samenwerking met Stichting ALS Nederland, VSN en ALS Liga België uit te geven.

In Wat ALS… De avonturen van Pinkie maken we kennis met het schaapje Pinkie. Pinkie heeft een grote broer, genaamd Jantje. Jantje is het allersnelste schaap van de hele kudde. Wanneer de schapen samen taart pikken van hun baasje, doet Jantje dan ook altijd vrolijk mee. Ineens wordt het voor Jantje echter allemaal anders. Zijn pootjes doen soms ineens niet meer wat hij wil, en als hij dan iets wil zeggen komt hij niet goed uit zijn woorden. De baasjes van Jantje gaan met hem naar de dierenarts, die vertelt dat Jantje nooit meer beter kan worden.

Het boek is luchtig maar heftig, ook voor kleine kinderen. Het is geen eind-goed-al-goedboek en dat kan natuurlijk ook niet, want omtrent de ziekte ALS is er nog geen eind-goed-al-goed. Er is nog geen medicijn om deze spierziekte te bestrijden en de ziekte is daardoor nog steeds voor iedere patiënt dodelijk.

Het boek spreekt tot de verbeelding voor kinderen. Door de duidelijke plaatjes kunnen kinderen zich goed verplaatsen in de dieren. Het boek is echt bedoeld voor ouders en familieleden die een slecht-nieuws-gesprek met hun kinderen moeten voeren. Door middel van het boek kunnen zij het gesprek op gang brengen. Wat ALS… De avonturen van Pinkie zou ik echter niet voorlezen aan kinderen als gewoon voorleesverhaaltje, daarvoor is het onderwerp echt te heftig.

Wat ALS… De avonturen van Pinkie is uitgegeven door Aerial Media Company en kost €12,50.

Lees ook:Koop Shaun het Schaap pleisters bij Kinderpostzegels
Lees ook:Twee muisjes op avontuur in ‘Het kasteel met de duizend kamers’
Lees ook:Knuffelschaap Texi Tex van Happy Baby teruggeroepen wegens verstikkingsgevaar
Lees ook:Beleef grote avonturen met je kids uit een klein doosje
Lees ook:‘Tuinieren is kinderspel’ – handboek voor kinderen met groene vingers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>